En resa om frihet och om att våga gå sin egen väg. BLACK FOREST undersöker motsatta krafter och vad som händer med energin som samlas när en inte riktigt passar in. Det handlar om frihet och hemlängtan, om att vara tillsammans och att vara ensam, om att springa mot något eller springa ifrån.
BLACK FOREST är skogen som en måste ta sig igenom för att komma till sitt mål. Vem väljer att stanna kvar, vem väljer att gå vidare.
Koreografen Mari Carrasco fick sitt genombrott 2012 med den prisbelönta koreografin BARTOLOMEO och hennes senaste publiksuccé GIRLS WILL MAKE YOU BLUSH fick svindlande bra kritik. Samarbetet med Norrdans internationella dansensemble erbjuder en hårresande upplevelse för publiken, som får ta plats direkt intill dansarna på spelytan/scenen.
Carrascos magi fyller scenen
Att bli konstnär har varit Mari Carrascos dröm sedan hon var liten. Nu har drömmen slagit in. Scenen är hennes canvas, dansarna hennes penslar och dansföreställningen hennes konstverk fylld av rörelser och känslor.
– Jag tycker att rörelser säger väldigt mycket. Det är rörelsen som är i fokus. Rörelse är mitt uttryck, säger koreografen Mari Carrasco.
Mari Carrasco växte upp i en konstintresserad familj i Vallentuna utanför Stockholm. Hon började tidigt experimentera med olika konstformer för att finna sitt sätt att förmedla känslor och intryck.
– När jag var liten kände jag att jag inte kunde uttrycka mig med ord utan jag ville gör annat, säger Mari Carrasco.
Vid 12 års ålder började hon på dansskola och dansen har sedan dess hållit ett stadigt grepp om henne. Numera är hon utbildad vid Balettakademin, driver eget danskompani och frilansar som koreograf.
– Jag vill alltid att dansen ska vara i fokus. För mig är det hela mitt liv. Jag trivs med det. Jag skulle önska att alla kunde få uppleva en liten del av rörelse och dans, säger Mari Carrasco.
De första dansstegen lärde hon sig framför teven genom att härma Madonna och Michael Jackson. Nu har hennes danskunskaper tagit henne till Norrdans.
– Det här är bland det största jag har varit med om. Det här har varit en dröm. Jag ville bli koreograf redan då. Tänk att få göra en stor dansföreställning, säger Mari Carrasco.
I och med Black Forest har drömmen slagit in. Uppsättningen är hennes verk, det är hennes idéer och det är hennes rörelser och magi som syns på scenen.
– Det stora temat är skogen och vad den symboliserar; frihet, öppenhet, stor och vacker. Det finns en slags befrielse och fridfullhet med skogen. Sedan har jag jobbat med motsatserna till det. På dagen är skogen ljus och fridfull och på natten är den kopplad till rädsla och skräck. Det har sedan kommit ut i rörelse, det är stort och vilt, säger Mari Carrasco.
Mari Carrasco beskriver konstformen dans lite som en abstrakt tavla. En tavla som besökaren själv får associera till. Dansarna ska inte agera med ord, de ska arbeta med kroppen som verktyg och få fram en viss rörelse och uttryck
– Det är väldigt abstrakt. Jag utforskar rörelser och teman. ”Just dance, no drama”, säger Mari Carrasco.
Tanken med Black Forest är att besökarna på nära håll ska få uppleva en dansföreställning och att de ska dras in i den mörka skogen som både lockar och utmanar.
– Jag hoppas att de ska kunna leva sig in i den här världen för en liten stund. Att de bara får ge sig hän in i det. Förhoppningsvis blir publiken lite svettig och får en känsla av att de har rört sig lika mycket som dansarna, säger Mari Carrasco.
Tonsättaren som tar konstvärlden med storm
Han är ett musikaliskt stjärnskott vars musik spelas både på Kungliga operan, i dataspelet Battlefield och i teveserien CSI.
– Det som driver mig är att jag är så otroligt intresserad av att förstå hur musik fungerar, säger tonsättaren och kompositören Mikael Karlsson.
Meritlistan är lång, albumen många och musikstyckena fler än tonerna på ett piano. Det kan verka som att Mikael Karlsson började skriva musik i samma stund som han föddes. I själva verket var han 21 år när han tog klivet in i musikens värld.
– Jag hoppade av juristlinjen i smyg. Jag kände att nu måste jag testa det här. Så jag började förtvivlat skriva lite musik och försökte lära mig skriva noter, säger han.
Flyttlasset gick till New York där han började studera vid Aaron Copland School of Music. Fem timmar om dagen spenderade han framför pianot och han pluggade noter för att kunna förmedla musiken han hade inom sig.
– Det positiva med att vara så pass gammal var att jag visste vad jag ville göra och vad jag skulle ha det till, säger Mikael Karlsson.
Nu, 16 år efter flytten till USA, är han ett väletablerat namn inom allt från opera, balett och dans till dataspel och film.
– Om jag ser en effekt i en film kan jag översätta den till musik. Jag vet hur man presenterar överraskningar och trasar sönder det som man just byggt upp. Jag vet hur man kan få folk att minnas saker, säger Mikael Karlsson.
Att skriva musik till dansuppsättningar är någonting som ligger honom varmt om hjärtat.
– Jag gillar att det finns en presentation som både är musik- och rörelsemässig. Kanske det bästa av allt är att musiken är det första som kommer in i verket, till skillnad mot film där de ringer i sista stund, säger Mikael Karlsson.
När han skrev melodierna till Black forest fokuserade han på att skapa ganska mörk musik med en filmisk ton.
– Black Forest har en sorts magi i sig. Den drar en in till en magisk plats där man vill vara. Det är väldigt dramatisk musik med stora svepande gester och märkliga kluster av stråkar som hänger som dimmor, säger Mikael Karlsson.
Han beskriver musikstycket som en värld vari dansarna kan ställa frågor om frihet, vägval och olika krafter.
– Man ska dras in i ett äventyr, till en plats där man inte vet vad som ska hända, säger Mikael Karlsson.