Dikt i loop är ettmusikprojekt där vi tillsammans med eleverna arbetar i två steg. Elevernas egna texter flätas samman med elevernas framtagna ljud. Var och en som har en surfplatta eller smartphone och ett par hörlurar kan efter projektet fortsätta att loopa själv.
Första besöket – Börja skriva!
Vi inleder med ett besök där vi spelar och visar hur vi bygger upp musiken i loopar och hur texten kan sammanflätas med musiken. Vet eleverna egentligen vad ljud är? Vi frågar och diskuterar. Och vad behövs för att det ska gå att spela, sjunga och dansa ihop? Vi pratar om kompisskap, trygghet och grupptryck. Inför nästa besök skriver eleverna korta dikter på max åtta ord. Detta kan till exempel göras inom ramen för svenskämnet. Temat för texterna kan vi föreslå, eller så väljer ni ett tema som passar klassen/skolan.
Andra besöket –Skapa musik och spela in!
Eleverna får bygga upp en kompbakgrund där de får spela på akustiska ”instrument”, till exempel diskborste, marimbastavar, eller göra ljud med papper, luft eller den egna kroppen. Allt loopas i iPad till ett skönt komp ihop med våra instrument. Till det sjunger eller rappar de sina texter. Stor vikt läggs vid rytm och inlevelse. Kring texterna väver vi melodier i folk- och världsmusikstil, vi använder våra egna kompositioner och improvisation. Vi kommer även att dansa. För att det är kul, och för att man behöver röra sig och inte bara sitta stilla.
Besök 1
Förberedande lektion i storgrupp max 45 elever. 1 timme. Golvyta som tillåter att alla dansar, minst 10*12 meter. Stolar till eleverna.
Besök 2
Workshop 2 timmar inkl kort paus. Gruppstorlek max 15 elever. Stolar till eleverna. Golvyta minst 8*10 meter.
Magnus Rydlöv spelar flöjt och skriver låtar i tretakt, fyrtakt, sjutakt och otakt. När han inte spelar jobbar han som kulturskolechef och musiklärare i Skurup. ”En riktigt bra text kan få en att skratta högt eller gråta, och så är det ju även med musik! Nu blandar vi, och kan inte helt ansvara för följderna…”
________________________________________
Anders Hallbäck är gitarrist och lärare på Musikhögskolan i Malmö. Han är i grunden rockmusiker men har med tiden dykt allt djupare in i den svenska folkmusiken. Anders arbetar även som musikproducent, ljudtekniker och låtskrivare och har komponerat flera av låtarna på gruppens repertoar.
________________________________________
Olof Göthlin
violinist och riksspelman på värmlandslåtar. Musiker och pedagog. Folkmusiken är en stor del i hans liv, men inte bara den svenska, Olof spelar gärna vietnamesiskt, brasilianskt och irländskt när tillfälle ges. Mycket lekfull och infallsrik.