Fullständigt unikt på den svenska musikscenen, kanske det enda av sitt slag i världen?
Tarabbands musik och texter omfamnas av poeter i Gaza, klubbesökare i Beirut, prinsessor i Abu Dhabi, demonstrerande studenter i Tunisien och en ny kämpande generation i Irak. I Sverige och Europa lämnar bandet ett färgstarkt avtryck med sin ”tarab” – ett arabiskt uttryck för extas genom musik. Bandet grundades 2008 av den irak-egyptiska Nadin Al Khalidi och svenska Gabriel Hermansson i Malmö. En tvärkulturell musikalisk upplevelse som resonerar tarab; den universella känslan när känslor och musik blir en.
Tarabbands musik går ut från Malmö, reser via Paris och Medelhavet till Kairo och Bagdad som skapar bandets ursprungliga kompositioner och ljud. Nadin som är gruppens karismatiska frontfigur och vokalist flydde från Irak 2001 och kom till Sverige som flykting. Hennes texter sammanfogar politiska och sociala ämnen tillsammans med frågor om identitet, överlevnad, kärlek och strävar alltid efter fred och tolerans mellan de olika kulturerna. Att väva in det personliga elementet i låtarna gör det möjligt för Nadin att dela berättelser och sina historier om krig, berättelser vi sällan hör om.
Bandet släppte 2016 sitt andra kritikerrosade album ”Ashofak Baden” – på svenska ”Vi ses sen”. Bandet blir alltmer välkända på den internationella världsmusikscenen – inte minst i arabvärlden. Tarabband vann priset Årets Grupp i Folk- och Världsmusikgalan 2017. Hösten 2017 nådde Tarabband en bredare publik i Sverige när de tolkade Mikael Wiehe i ”Folkets Musik” i SVT. 2018 orkestrerades bandets låtar och framfördes i en konsertserie tillsammans med kammarmusikorkestern Musica Vitae. Albumet med musiken från turnén släpps 2019.
Läs mer!