Workshopen innehåller alla de kunskapskrav Lgr11 har för svenska i åk 3.
Dag 1 – Att skriva en berättelse. Jag läser ur någon av mina böcker. Sedan berättar jag hur det är att frilansa som illustratör/grafisk formgivare/författare och hur man gör en bok: allt från att bygga upp dramatiken i berättelsen till att göra illustrationer. Jag visar också böcker/illustrationer som jag gjort och varför olika typer texter behöver olika slags bilder. Eleverna, som arbetar i par, får skriva egna berättelser med min hjälp. Vi pratar även om innehåll och normer/mångfald.
Dag 2 – Att illustrera. Jag visar och berättar om hur man berättar med bilder. Eleverna får illustrera sina berättelser med min hjälp.
Dag 3 – Vi gör klart och sammanfattar de tidigare dagarna. Eleverna får göra klart sina arbeten och jag går igenom dem med varje elevpar. Tillbaka i min ateljé sätter jag ihop materialet till en tryckfärdig pdf. Materialet skickas sedan till ett tryckeri så att eleverna kan få en riktig bok med alla berättelser – en uppskattad gåva till skolavslutningen!
Om mig: I mitt arbete har jag skapat böcker från grunden: text, illustration och formgivning. Till vardags illustrerar/formger jag skolböcker för låg- och mellanstadiet. Sedan 1990 har jag illustrerat över 200 titlar: lästräningsböcker, övningsböcker och faktaböcker om djur/natur. Jag har skrivit nio barnböcker: en berättelse om när min mormor dog, men också vardagsäventyr med den godtrogna tanten Siv, hennes otroligt lata hund Johansson, väninnan Rut och barnen Aron och Nora, som förstås är smartast. Mitt första frilansuppdrag fick jag som 12-åring när jag tecknade serier till lokaltidningen.
Rekommenderad tidsåtgång: från 2,5-3 dagar/klass.
Jag kan anpassa alla mina besök till att vara digitala.
För bokningsförfrågningar: Boka mig via Författarcentrum men kontakta mig innan för att stämma av med datum. På min webbplats finns mer info: pictus.se